Rol van vetrouwenscontactpersoon (VCP)

Een vertrouwenscontactpersoon biedt een laagdrempelige manier om grensoverschrijdend gedrag te bespreken. De vertrouwenscontactpersoon is bereikbaar voor iedereen op de club, biedt een luisterend oor, denkt mee en kan melders uitleggen wat eventuele vervolgstappen kunnen zijn. De vertrouwenscontactpersoon voert een vertrouwelijk gesprek. Deze rol garandeert geen geheimhouding. Een professionele vertrouwenspersoon kan wel een groot deel van het werk in geheimhouding doen. 

Let op: de vertrouwenscontactpersoon is géén hulpverlener en de functie kan niet gecombineerd worden met een bestuurs/kaderfunctie op de club. 

De vertrouwenscontactpersoon helpt het bestuur ook mee op gebied van preventie. Hierdoor heeft deze persoon een belangrijke rol in het sociaal veilig maken van de club: door te signaleren én door te acteren 

Als club wil je duidelijke regels hebben over wat gewenst gedrag is in de omgang met elkaar. De gedragscode van de club is altijd overgenomen van de gedragscode van de sportbond. De sportbond is verplicht een gedragscode te hebben en deze ook beschikbaar te stellen. Als aanvulling hierop kan de sportclub eigen gedragsregels toevoegen. Een schaakclub is immers niet te vergelijken met een judoclub. Wellicht heeft je club ook al specifieke regels vastgesteld in de AV – zoals regels over gedrag langs de lijn, telefoongebruik in de kleedkamers of direct contact tussen trainer-coaches en sporters buiten de training.

 

Kijk eens op :   https://centrumveiligesport.nl/preventie/gedragscodes 

 

Een traject met een vertrouwenscontactpersoon ziet er als volgt uit: 

  • De vertrouwenscontactpersoon probeert er samen met een melder achter te komen wat diegene graag zou willen zien gebeuren. 

  • Vanuit een melding informeert de vertrouwenscontactpersoon over mogelijke vervolgstappen. 

  • Daarnaast verzorgt de vertrouwenscontactpersoon de procesbegeleiding en adviseert de betrokken vereniging. 

  • Een vertrouwenscontactpersoon kan een melder ook koppelen aan een vertrouwenspersoon van de gemeenste of via NOC*NSF hulp te vragen.

 

Andere mogelijkheden om informatie of hulp te vragen: 

Centrum Veilige Sport: 0900-2025590 Centrum Veilige Sport Nederland

Fier chat ( speciaal voor jeugd): Fier Chat 

Centrum seksueel geweld: 0800-0188 Centrum seksueel geweld

Veilig thuis:  0800-2000 www.vooreenveiligthuis.nl 

Politie: 0900-8844  www.politie.nl